Afvallen op intelligente wijze doe je zo

Geschreven: 20 februari 2013 door Beheerder

Er is al veel universitair onderzoek gedaan naar alles wat met diëten te maken heeft. Zo is er bijvoorbeeld nagegaan welke succesfactoren aan de basis liggen bij die groep van mensen die erin slaagt om niet enkel gewicht te verliezen maar om dit lagere gewicht ook aan te houden na het dieet. We zetten even de belangrijkste tips hieromtrent op een rijtje om ook uw slaagkansen te verhogen!

Voor het dieet
Het is raadzaam om voor de start van een dieet uw BMI (Body Mass Index) te berekenen en een volledig overzicht te maken van wat u allemaal eet tijdens een dag en welke hoeveelheid lichaamsbeweging daar tegenover staat. Het zal u een duidelijk overzicht omtrent uw eet- en leefgewoonten opleveren wat zeker nodig is om te weten welke aanpassingen er dienen te gebeuren. Daarna moet u uzelf ervan overtuigen dat u uw volledige levenswijze permanent zal moeten veranderen: niet voor enkele weken of maanden maar voor de rest van uw leven. Het zal de enige manier zijn om uw streefgewicht ook na het dieet te kunnen behouden.

Lichaamsbeweging

Welk dieet u precies zal gaan volgen maakt in de praktijk heel weinig uit. Iedereen zal tijdens het dieet gewicht verliezen maar de cruciale vraag is hoe ervoor gaat zorgen dat het gewicht na het dieet niet opnieuw pijlsnel de hoogte in gaat. Uit studies is gebleken dat voldoende beweging een heel belangrijke factor is bij het kunnen behouden van het streefgewicht na het dieet. Mensen die veel bewegen letten er vaker op hoeveel calorieën ze dagelijks innemen en welk gedeelte hiervan ook daadwerkelijk verbruikt werd. Het bijhouden van een logboek waarin dit kort beschreven staat betekent hierbij een grote hulp. Voldoende lichaamsbeweging is dus in feite een aanvulling op het gevolgde dieet. Het zorgt er rechtstreeks voor dat de kilo’s er niet opnieuw aanvliegen na het dieet. Anderhalf uur lichaamsbeweging per dag is het ideale streefdoel al weten we maar al te goed dat het niet eenvoudig is om dit streefdoel te bereiken.

Calorieën tellen

Calorieën zijn belangrijk tijdens een dieet maar ze zijn zeker niet zaligmakend. In de meest ideale diëten valt het op dat er enerzijds vetarm wordt gegeten maar dat het voedsel wel veel vezels bevat om voldoende energie te blijven hebben. Het zich puur baseren op caloriehoeveelheden is niet de beste manier om te diëten ook al omdat te strenge diëten nooit lang kunnen volgehouden worden.

Motivatie

In het begin van het dieet zijn we allemaal supergemotiveerd. We zijn die overtollige kilo’s meer dan beu en zijn er rotsvast van overtuigd dat we ze deze keer wel permanent zullen kwijtraken. Na enige tijd wordt het dieet echter een sleur en begint de motivatie langzaam maar zeker te dalen. De mensen in uw omgeving spreken u niet meer aan op uw zichtbaar lagere gewicht en u heeft het vaak moeilijk om te weerstaan aan al die lekkere dingen. Op dat moment moet u kunnen terugvallen op een voldoende sterke basismotivatie. Het is heel erg belangrijk dat deze voldoende sterk is om u ook door de erg moeilijke momenten heen te helpen.

Enkele tips die u kunnen helpen bij afvallen op intelligente wijze:

  1. Drink geen onnodige calorieën. – Probeer gedurende de dag zoveel mogelijk water te drinken. Op deze manier kan je geen onnodige calorieën binnen krijgen. Je verliest makkelijk het overzicht over wat je nou aan calorieën hebt binnengekregen via je drinken.
  2. Probeer niet het gevoel te krijgen dat je verplicht je bord leeg moet eten. – Stop met eten als je vol zit. Langzaam eten is hierbij aan te raden. Je hersenen kunnen dan op tijd aan je doorgeven dat je vol zit. Eet je te snel dan kunnen je hersenen dit niet op tijd doorgeven, met als gevolg dat je te veel eet.
  3. Eet je graag pasta’s? – Let er dan op dat je niet te veel kaas gebruikt. De gemiddelde 40+ kaas bevat per 100 gram zo’n 25 gram vet.